View profile

Ediția #4

Bună dimineața, iată știri despre știrile false:
Misreport
Ediția #4
By Misreport • Issue #4 • View online
Bună dimineața, iată știri despre știrile false:

👉🏻 Sputnik, publicație de propagandă a Rusiei, a organizat la București o lansare de carte (PressOne) în care s-a afirmat că unirea Basarabiei cu România nu ar fi în interesul basarabenilor. La eveniment au participat fostul ministru al Externelor, Adrian Severin, și Gelu Voican Voiculescu.
👉🏻 Cum ne afectează știrile false și conspirațiile despre coronavirus (PressOne)? Antropologul Radu Umbreș explică într-un interviu că din 10 oameni pe care îi vezi că se pregătesc de Apocalipsă, poate că 2-3 cred cu putere în asta, iar restul îi imită din prudență.
👉🏻 O declarație politică trunchiată. Eugen Teodorovici amestecă adevărul cu falsurile (Factual) atunci când vorbește despre mandatul său ca ministru al Finanțelor.
👉🏻 Rubrika: O știre falsă ce s-a viralizat recent pe Facebook repune în circulație o știre veche din 2015 despre un protest al studenților Facultății de Medicină pentru salvarea Institutului Cantacuzino. Digi24 a realizat recent un reportaj despre starea actuală a Institutului.
👉🏻 Falsurile lunii februarie (StopFals.md) în presa din Republica Moldova.
Internațional
👉🏻 Cine îi verifică pe cei care verifică știrile? E o problemă care pleacă de la un text filosofic (Psychology Today) de acum mai bine de 2000 de ani. Cum se face că e un subiect de actualitate și acum? E bine să știi cine și de ce decide să îți semnaleze (TechCrunch) pe rețelele sociale că o știre poate fi adevărată sau nu.
👉🏻 Facebook susține că a creat un instrument care elimină conturile false (ZDNet) mai repede decât ți-ai fi imaginat.
👉🏻 Mark Zuckerberg a anunțat că va acorda credit publicitar nelimitat Organizației Modiale a Sănătății (Reuters), pe rețeaua sa socială. Vine greu de crezut în condițiile în care Facebook a permis materiale false și propagandistice despre vaccinuri (FastCompany), deși a susținut că nu o va face. (Facebook Newsroom)
👉🏻 Campania electorală a lui Mike Bloomberg ne arată că am ajuns să fim soldăței în marele război al atenției publice. (The New York Times)
👉🏻 Propaganda Rusiei în SUA, deghizată într-o aplicație de știri. (The Daily Beast)
👉🏻 Tweet-urile care pot fi vizualizate pentru foarte puțin timp se numesc fleets și au fost testate de companie pentru prima dată (The Verge) în Brazilia. E întotdeauna relevant să ai și contextul pentru asta (NiemanLab).
👉🏻 Apple aprobă doar aplicațiile instituțiilor oficiale (CNBC) referitoare la coronavirusul care produce epidemia de COVID-19. În același timp, Google permite publicitate pentru produsele care pretind că previn virusul din China, deși a stabilit un regulament împotriva lor. (CNBC)
👉🏻 100 de zile fără internet. Indienii din zona Kashmir nu au acces la internet din 5 august. The Print, ziar indian, a publicat un articol în care susține că Cisco este implicată în întreruperea serviciilor de internet. Compania a negat afirmațiile (BuzzFeed News). Cisco este unul din liderii globali în securitate cibernetică, IT și rețele.

Dacă vrei să înțelegi ceva mai bine lumea în care trăim și cum se poate schimba ea, în viitor, ți-ar plăcea să vezi serialul Years and years (The New Yorker). Cu ocazia asta, aflăm ce sunt distopiile: niște proiecții despre viitor care ne prezintă comunități sau societăți în care nu ne-ar fi bine să trăim. Prima distopie a fost romanul Război cu salamandrele a jurnalistului ceh Karel Čapek (e o lectură pe care ți-o recomand 😊. Fratele său, Josef Čapek, e tipul care inventează cuvântul „robot”. Probabil cea mai cunoscută distopie din literatură e romanul 1984, al lui George Orwell. Alege una din ele și citește 😊 Poți să-mi scrii la newsletter@misreport.ro cum ți s-a părut.
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue