Otrăvirea lui Aleksei Navalnîi și operațiunea de dezinformare a Rusiei

#41・
2.8K

abonați

94

Ediții

Abonează-te la newsletter-ul nostru

By subscribing, you agree with Revue’s Termenii și condițiile and Politica de confidențialitate and understand that Misreport will receive your email address.

Misreport
Otrăvirea lui Aleksei Navalnîi și operațiunea de dezinformare a Rusiei
De Misreport • Ediția #41 • Vezi online
Bună dimineața!
Este sâmbătă, nu marți - ziua în care te-ai obișnuit să primești acest newsletter.
Ai primit o ediție surpriză Misreport, în care am analizat cum a încercat Rusia, prin operațiuni de propagandă și dezinformare, să convingă Europa că nu a avut nicio implicare în otrăvirea lui Aleksei Navalnîi, cel mai cunoscut opozant al regimului Putin din Rusia, cu Novichok, o armă chimică dezvoltată în fosta Uniune Sovietică. (Mindcraft Stories)

Vizual: Alin Tămășan, Hye Studio
Vizual: Alin Tămășan, Hye Studio
În 20 august, 2020, Navalnîi se întorcea cu un zbor intern la Moscova. A realizat că a fost otrăvit în timp ce se afla în toaleta avionului. A asemănat senzația de a fi otrăvit cu Novichok cu „sărutul” dementorilor, ființele imaginare din universul Harry Potter.
Am informat-o pe stewardesă că voi muri și m-am așezat jos”, a rememorat într-un interviu pentru The New Yorker.
A fost spitalizat în Siberia și preluat de un spital din Berlin, la o zi după otrăvire, în urma insistențelor soției sale și a simpatizanților, ca acesta să fie tratat în afara Rusiei. (The Guardian)
După mutarea sa în Germania, instituțiile de propagandă pro Kremlin - site-uri și televiziuni - au declanșat o amplă campanie de dezinformare, promovând mai multe narațiuni prin care au încercat să ascundă adevărul în cazul otrăvirii.
O narațiune este un curent de teme lansat de un emițător, iar scopul acesteia este de a amplifica mesaje și de a crea opinii. Cu alte cuvinte, o narațiune își propune să creeze un „adevăr alternativ”.
Am selectat trei astfel de narațiuni, pentru a arăta cum funcționează aparatul de propagandă al Kremlinului. 
👉 Discreditarea: „Nu a fost otravă, de vină e consumul de alcool”.
Imediat după ce vestea otrăvirii lui Navalnîi a devenit publică, pe toate canalele oficiale ale Kremlinului versiunea oficială transmisă a fost că opozantul s-ar fi îmbătat cu o seară înainte, iar starea de rău i se trage de la o pastilă luate pentru a combate mahmureala.
Alte publicații au pus direct pe seama consumului de alcool anunțul otrăvirii. Purtătoarea de cuvât a lui Navalnîi a negat toate aceste variante. (Business Insider)
A fost începutul unei serii de atacuri orientate împotriva lui Navalnîi însuși, scopul acestora fiind de a-l discredita și de crea percepția publică a unui personaj insignifiant, pe care Federația Rusă nu are niciun motiv să-l ia în seamă. Narațiunea e demontată și explicată pe larg de Ukraine Crisis Media Center.
👉 Atacul străinilor asupra Rusiei.
O altă narațiune pe care Kremlinul a încercat să o impună în spațiul media a fost aceea că toată povestea din jurul otrăvirii lui Aleksei Navalnîi e un atac al Vestului împotriva Rusiei.
Astfel, canalele media de propagandă au început să difuzeze subiecte precum:Germania îl controlează de fapt pe Navalnîi și el spune orice îi cere această țară, serviciile secrete ale Vestului lucrează împreună cu acesta pentru a discredita Rusia. Altele au avansat ideea că otrăvirea este o poveste a Vestului pentru a justifica noi sancțiuni pe care să le impună Rusiei.
S-a ajuns în punctul în care mai multe site-uri promovau ideea că dacă activistul nu moare, atunci cu siguranță nu a fost otrăvit cu Novichok și totul este un plan pus la cale de dușmanii externi ai Rusiei. 
👉 Nu am fost noi.
După ce un laborator militar german și alte două laboratoare medicale independente au confirmat otrăvirea cu Novichok a disidentului rus, eforturile Rusiei s-au îndreptat spre a dovedi că nu au nicio legătură cu otrăvirea. Vladimir Putin i-ar fi spus președintelui Franței, Emmanuel Macron, că Navalnîi s-a otrăvit singur. (The Moscow Times)
Alte declarații oficiale sau presupuneri avansate de media pro Kremlin au arătat că e posibil ca țările din Vest să-l fi otrăvit. Linia de propagandă în reacțiile Rusiei la otrăvirea lui Aleksei Navalnîi sunt asemănătoare cu reacțiile Rusiei la celebrul caz Skripal. (EUvsDisinfo)
Pentru a înțelege strategia Kremlinului, e bine să vedem un efect al acestor campanii de dezinformare: doar 33% dintre ruși cred că opozantul lui Putin a fost otrăvit intenționat, arată un sondaj citat de Coda Story.
4 detalii relevante despre Aleksei Navalnîi
Se spune că veștile bune circulă repede, însă pe net nimeni nu îți garantează dacă sunt și din surse de încredere. 😊
Dacă ți-a plăcut ediția specială Misreport, dă-o mai departe prietenilor și cunoscuților, să fii sigur că ajunge la cine trebuie. Iar dacă ți-ar plăcea să mai vezi în inbox și astfel de ediții, lasă-ne un like de încurajare, un feedback sau o părere - ca să facem mai bine ceea ce facem, împreună.
Ți-a plăcut această ediție de Newsletter?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Ovidiu Mihalcea.

Pentru a te dezabona, fă clic aici.
Dacă îți place newsletter-ul ce ți s-a redirecționat, te poți abona aici aici.
Powered by Revue