Vezi profilul

Otrăvirea lui Aleksei Navalnîi și operațiunea de dezinformare a Rusiei

Misreport
Otrăvirea lui Aleksei Navalnîi și operațiunea de dezinformare a Rusiei
De Misreport • Ediția #41 • Vezi online
Bună dimineața!
Este sâmbătă, nu marți - ziua în care te-ai obișnuit să primești acest newsletter.
Ai primit o ediție surpriză Misreport, în care am analizat cum a încercat Rusia, prin operațiuni de propagandă și dezinformare, să convingă Europa că nu a avut nicio implicare în otrăvirea lui Aleksei Navalnîi, cel mai cunoscut opozant al regimului Putin din Rusia, cu Novichok, o armă chimică dezvoltată în fosta Uniune Sovietică. (Mindcraft Stories)

Vizual: Alin Tămășan, Hye Studio
Vizual: Alin Tămășan, Hye Studio
În 20 august, 2020, Navalnîi se întorcea cu un zbor intern la Moscova. A realizat că a fost otrăvit în timp ce se afla în toaleta avionului. A asemănat senzația de a fi otrăvit cu Novichok cu „sărutul” dementorilor, ființele imaginare din universul Harry Potter.
Am informat-o pe stewardesă că voi muri și m-am așezat jos”, a rememorat într-un interviu pentru The New Yorker.
A fost spitalizat în Siberia și preluat de un spital din Berlin, la o zi după otrăvire, în urma insistențelor soției sale și a simpatizanților, ca acesta să fie tratat în afara Rusiei. (The Guardian)
După mutarea sa în Germania, instituțiile de propagandă pro Kremlin - site-uri și televiziuni - au declanșat o amplă campanie de dezinformare, promovând mai multe narațiuni prin care au încercat să ascundă adevărul în cazul otrăvirii.
O narațiune este un curent de teme lansat de un emițător, iar scopul acesteia este de a amplifica mesaje și de a crea opinii. Cu alte cuvinte, o narațiune își propune să creeze un „adevăr alternativ”.
Am selectat trei astfel de narațiuni, pentru a arăta cum funcționează aparatul de propagandă al Kremlinului. 
👉 Discreditarea: „Nu a fost otravă, de vină e consumul de alcool”.
Imediat după ce vestea otrăvirii lui Navalnîi a devenit publică, pe toate canalele oficiale ale Kremlinului versiunea oficială transmisă a fost că opozantul s-ar fi îmbătat cu o seară înainte, iar starea de rău i se trage de la o pastilă luate pentru a combate mahmureala.
Alte publicații au pus direct pe seama consumului de alcool anunțul otrăvirii. Purtătoarea de cuvât a lui Navalnîi a negat toate aceste variante. (Business Insider)
A fost începutul unei serii de atacuri orientate împotriva lui Navalnîi însuși, scopul acestora fiind de a-l discredita și de crea percepția publică a unui personaj insignifiant, pe care Federația Rusă nu are niciun motiv să-l ia în seamă. Narațiunea e demontată și explicată pe larg de Ukraine Crisis Media Center.
👉 Atacul străinilor asupra Rusiei.
O altă narațiune pe care Kremlinul a încercat să o impună în spațiul media a fost aceea că toată povestea din jurul otrăvirii lui Aleksei Navalnîi e un atac al Vestului împotriva Rusiei.
Astfel, canalele media de propagandă au început să difuzeze subiecte precum:Germania îl controlează de fapt pe Navalnîi și el spune orice îi cere această țară, serviciile secrete ale Vestului lucrează împreună cu acesta pentru a discredita Rusia. Altele au avansat ideea că otrăvirea este o poveste a Vestului pentru a justifica noi sancțiuni pe care să le impună Rusiei.
S-a ajuns în punctul în care mai multe site-uri promovau ideea că dacă activistul nu moare, atunci cu siguranță nu a fost otrăvit cu Novichok și totul este un plan pus la cale de dușmanii externi ai Rusiei. 
👉 Nu am fost noi.
După ce un laborator militar german și alte două laboratoare medicale independente au confirmat otrăvirea cu Novichok a disidentului rus, eforturile Rusiei s-au îndreptat spre a dovedi că nu au nicio legătură cu otrăvirea. Vladimir Putin i-ar fi spus președintelui Franței, Emmanuel Macron, că Navalnîi s-a otrăvit singur. (The Moscow Times)
Alte declarații oficiale sau presupuneri avansate de media pro Kremlin au arătat că e posibil ca țările din Vest să-l fi otrăvit. Linia de propagandă în reacțiile Rusiei la otrăvirea lui Aleksei Navalnîi sunt asemănătoare cu reacțiile Rusiei la celebrul caz Skripal. (EUvsDisinfo)
Pentru a înțelege strategia Kremlinului, e bine să vedem un efect al acestor campanii de dezinformare: doar 33% dintre ruși cred că opozantul lui Putin a fost otrăvit intenționat, arată un sondaj citat de Coda Story.
4 detalii relevante despre Aleksei Navalnîi
Se spune că veștile bune circulă repede, însă pe net nimeni nu îți garantează dacă sunt și din surse de încredere. 😊
Dacă ți-a plăcut ediția specială Misreport, dă-o mai departe prietenilor și cunoscuților, să fii sigur că ajunge la cine trebuie. Iar dacă ți-ar plăcea să mai vezi în inbox și astfel de ediții, lasă-ne un like de încurajare, un feedback sau o părere - ca să facem mai bine ceea ce facem, împreună.
Ți-a plăcut această ediție de Newsletter?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Ovidiu Mihalcea.

Pentru a te dezabona, fă clic aici.
Dacă îți place newsletter-ul ce ți s-a redirecționat, te poți abona aici aici.
Powered by Revue