View profile

Turul doi în Republica Moldova - „Total War Informațional”

Misreport
Turul doi în Republica Moldova - „Total War Informațional”
By Misreport • Issue #38 • View online
Ați primit o ediție #specială Misreport, pe care am pregătit-o din dorința de a pune în lumină câteva detalii esențiale legate de turul doi al alegerilor din Republica Moldova, care se desfășoară mâine, duminică, 15 noiembrie.
Experții în domeniu spun că în ultimele două săptămâni de campanie a avut loc un adevărat război informațional.

Cine candidează în turul al doilea?
Maia Sandu, 48 de ani, fostă premieră, președinta PAS (Partidul pentru Acțiune și Solidaritate), partid pro european, câștigătoarea primului tur de scrutin
Igor Dodon, 45 de ani -  actualul președinte al Republicii Moldova, fost lider al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, pro rus din Moldova, al doilea după primul tur de scrutin
Vizual: Alin Tămășan, Hye Studio
Vizual: Alin Tămășan, Hye Studio
Dezinformarea din timpul campaniei electorale
A existat foarte multă manipulare și dezinformare înainte de ziua turului I, dar ce a urmat după a depășit orice limite ale imaginației. Noi am adunat timp de o zi și jumătate 300 de știri false.
Lansate pe toate temele imaginabile și inimaginabile, cantitatea și diversitatea știrilor false, conspirațiilor, denigrărilor, manipulărilor care s-au revărsat și au vizat-o pe Maia Sandu sunt ceva ce nu am mai văzut. 
Temele acestora variază de la propagandă anti LGBT la minciuni legate de avere, afiliere, Soros, masoni, sataniști, s-a spus că se vor închide școlile, economia. Orice vă puteți imagina s-a spus. Poți să faci manualul despre dezinformare luând toate cazurile astea, pentru că acolo vei găsi orice. 
Am văzut și niște tentative de dezinformare îndreptate spre Igor Dodon, dar nu le-am văzut publicate. Mai mulți jurnaliști au raportat că au primit din surse anonime informații despre eventuale infracțiuni economice săvârșite acum recent de acesta. Dar nu le-am văzut publicate, presa le alege. 
În schimb, de partea opusă, Igor Dodon luni a avut un briefing de presă și a dat ca din mitralieră fake-uri. Dar nu manipulări - a afirmat lucruri despre care se probează foarte ușor că nu s-au întâmplat. Și asta a dat startul acestei campanii, eu am numit-o total war informațional. 
Unde o atacă pe Maia Sandu și zic despre ea orice își poate închipui o minte mai mult sau mai puțin bolnavă. Aș mai vrea să remarc aparte reacția platformelor online - cele afiliate Google sunt varză!
„Marea majoritate a acestor dezinformări sunt promovate prin reclame pe YouTube și Google Ads. Și oamenii intră și le citesc, iar pe You Tube fac sute de mii de vizualizări din publicitate. Și Google nu face nimic, chiar dacă oamenii raportează.”
(Valeriu Pașa, activist civic, expert în spațiu informațional, mass media și politică al think-tank-ului WatchDog.md din Moldova - pentru Misreport)
Care sunt cele mai relevante detalii pe care ar trebui să le știe publicul din România despre cei doi candidați rămași în turul doi?
Igor Dodon 
  • și-a coordonat activitățile cu serviciile secrete ale Federației Ruse; fratele său este partener de afaceri al procurorului general al Federației Ruse; familia sa a beneficiat de vacanțe de lux care nu pot fi justificate prin veniturile declarate; partidul care îl susține pe Dodon în cursa pentru alegerile prezidențiale a beneficiat de finanțări offshore (Bahamas).
  • a fost subiectul unor dezvăluiri de presă care l-au discreditat major în fața electoratului – este supranumit președintele kuliok (pungă, în limba rusă), după ce a fost filmat primind de la oligarhul Vlad Plahotniuc o pungă în care se presupune că erau bani destinați salariilor angajaților partidului); 
  • nu și-a îndeplinit angajamentele asumate prin programul electoral din 2016, în special în ceea ce privește aducerea în fața justiției a celor vinovați de furturile din bănci sau spălarea banilor mafiei ruse prin intermediul sistemelor de justiție și financiar moldovenești. 
  • a dezamăgit inclusiv electoratul profund rusofon și rusofil prin promisiuni nerealizate
(Ileana Racheru, expert în spațiul ex-sovietic și doctor în Științe Politice, Universitatea București, pentru Misreport)
Maia Sandu 
  • este un politician cu o imagine foarte bună, în special în Occident. Este absolventă a unui masterat la Harvard Kennedy School of Government. În perioada în care a ocupat funcțiile de ministru al educației și premier și-a construit profilul unui politician reformator. Cel mai important lucru pentru imaginea publică a Maiei Sandu este faptul că nu a făcut avere prin mijloace obscure. (Ileana Racheru, pentru Misreport)
  • Referindu-ne la România, cred că va fi cel mai prietenos șef de stat al Republicii Moldova care a existat vreodată. În sensul adevărat, nu în sensul declarațiilor de frăție. Românii mai trebuie să știe că orice văd pe marea majoritatea a site-urilor zise “de știri” din Republica Moldova, de vreo săptămână și jumătate, nu este adevărat. Chit că marea majoritate a dezinformărilor contra ei s-au transmis în limba rusă, așa încearcă ei să le plieze peste propaganda clasică venită dinspre Kremlin.
(Valeriu Pașa, pentru Misreport)
Care ar fi scenariul cel mai favorabil pentru Moscova, după turul doi?
În mod vădit, pentru Moscova ar fi convenabil să câștige totuși Igor Dodon, dar nu-și rup ei gâtul dacă pierde Igor Dodon, vor supraviețui. Dar e evident că ei îl susțin, asta vedem în media rusească, din declarații. Înțeleg că el oricum poate să piardă, de asta, cel puțin la nivel oficial al MAE au fost câteva declarații că Moscova este gata să lucreze cu orice șef de stat care va fi ales prin alegeri democratice. 
Adică ei conștientizează că Dodon are șanse mari să piardă și lasă ușa deschisă pentru comunicare. Dar ei îl susțin. 
(Valeriu Pașa, pentru Misreport)
Ce ar însemna victoria lui Dodon?
Dacă Dodon își va aranja victoria în alegeri, Moscova se va bucura. 
Cu el la putere, Moldova pierde încă cel puțin 4 ani prin stagnarea în situația actuală: corupție endemică, control politic al instituțiilor, depopulare. În plus, va fi izolată la nivel internațional.
În caz contrar, Moscova va activa din anticamera rezervelor politice din Republica Moldova două personaje – Ivan (Ion ) Ceban, principalul contracandidat al lui Dodon în PSRM și primar al Chișinăului. În ultimii ani, Ceban încearcă să își construiască o imagine de tehnocrat, în vreme ce Dodon a menținut discursul decrepit cu teme geopolitice. 
A doua rezervă este Renato Usatîi, lider al unui partid creditat în sondaje cu 10% din intențiile de vot, în cazul unui scrutin parlamentar anticipat, și primar al orașului Bălți. 
(Ileana Racheru, pentru Misreport)
Ce ar însemna victoria Maiei Sandu?
Câștigarea alegerilor prezidențiale de către candidata pro-europenilor ar putea reprezenta un semnal de start al acestui proces întrerupt, de altfel, tot de politicieni cu interese și relații clientelare în acest spațiu. Rămâne de văzut și cum va juca Moscova în contextul acelor scenarii postelectorale. 
Dar este cert că ei deja preferă o variantă a unui așa-numit condominiu de guvernare între pro-europeni și pro-ruși, așa cum s-a întâmplat cu coaliția din 2019. Or, acum decidenții Moscovei s-au cam săturat și de Igor Dodon, care tot venea cu plocoane pe la porțile Kremlinului pentru a solicita diverse ajutoare umanitare, împrumuturi și sponsorizări de campanii. 
Formula coabitării și a incertitudinii strategice e una preferabilă pentru Moscova.
(Nicolae Țîbrigan, cercetător la Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale “Ion I.C. Brătianu al Academiei Române)
De ce este relevant pentru România ce se întâmplă în politica din Republica Moldova?
În Republica Moldova, și apocalipsa s-a banalizat. Toate alegerile, legislative sau prezidențiale, au fost percepute drept bătălia ultimei șanse. Șansele s-au tot risipit, indiferent că au câștigat pro-europenii sau suveraniștii. 30% dintre cetățeni au emigrat. 
Dacă Igor Dodon câștigă, statul disfuncțional dintre Prut și Nistru va rămâne o zonă gri la frontiera UE, un rai al corupției și spălării de bani. Dacă se impune Maia Sandu, va fi cea din urmă încercare de a asana mlaștina justiției și de a face reforme care să atragă investiții străine. 
Intrarea Republicii Moldova în UE în următorii 20 de ani este o himeră. 
Sandu, prudentă, promite doar „apropierea” de UE și finanțări europene, eliminarea corupției și pensii mărite. Cetățenii o simt și ei. Pe fondul eșecului structural al statalității, urcă ideea unirii cu România. Sondajele arată că 33% dintre moldoveni ar vota pentru, dublu față de 2016 și de aproape zece ori mai mult decât în 2010. În condițiile probabilei accentuări a decalajului economic dintre cele două maluri ale Prutului, în maximum zece ani două treimi dintre basarabeni vor dori unirea. 
Iar Bucureștiul va trebui să fie pregătit să facă față provocării.
(Robert Adam, politolog, pentru Misreport)
Se spune că veștile bune circulă repede, însă pe net nimeni nu îți garantează dacă sunt și din surse de încredere. 😊
Dacă ți-a plăcut ediția specială Misreport, dă-o mai departe prietenilor și cunoscuților, să fii sigur că ajunge la cine trebuie. Iar dacă ți-ar plăcea să mai vezi în inbox și astfel de ediții, lasă-ne un like de încurajare, un feedback sau o părere - ca să facem mai bine ceea ce facem, împreună.
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue